Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 2 martie 2017

Conflictul conservat


Istoria este știința care trasează legături între prezent și trecut, este știința care trebuie acceptată așa cum este, căci o urmă deja trasată nu poate fi ștearsă cu cârpa, nu poate fi ștearsă cu nimic, absolut cu nimic.
Deseori suntem nevoiți să acceptăm unele lucruri, doar pentru că așa s-au derulat, fără a pătrunde în esența acestora, fie că nu le înțelegem și le lăsăm în plata Domnului, fie că nu ne ajunge timp sau nu dispunem de sursele necesare precizării unui adevăr trecut.
Serviciul de voluntariat O lecție de istorie altfel  a deschis de curând brațele bibliotecii Ovidius, având drept scop formarea spiritului critic la elevi, analiza și sinteza datelor și structurarea logică a unui răspuns în raport cu anumite surse.
Moderatorii acestei lecții, Teodor Candu, doctor în istorie și Tudor Ciobanu, cercetător științific la Institutul de istorie AȘM au propus  tinerilor de la Centrul de Excelență în Construcții să privească istoria cu alți ochi, ajutându-i, astfel, să-și formeze anumite abilități de cercetare a documentelor, hărților, de stabilire a cauzelor și efectelor, de argumentare a opiniei și de concluzionare.
Subiectul lecției Războiul transnistrean a fost premeditat, căci se-mplinesc 25 de ani de la cumplitul Război de pe Nistru, această temă a fost propusă spre decodificare elevilor în baza a trei articole.
În decursul orei, tinerii au conștientizat că Războiul transnistrean este un conflict conservat, înghețat, care nu are tentă spre rezolvare la fel ca acel din Georgia și Karabahul de Munte.
Profesorii au discutat și au analizat diverse articole din presă împreună cu elevii, care au primit sarcini asemănătoare cu cele de la bacalaureat, de a intitula hărți și eseuri istorice, care au la bază articole ce necesită a fi analizate în dependență de știrea pe care o propun, de adevărul acesteia și neapărat notarea concluziei.
 Conflictul transnistrean este un conflict rămas în discuție.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu