Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

joi, 2 martie 2017

Bună ziua, te salut!


 Cei șapte ani de acasă sunt o dovadă în plus că bunele maniere se respectă.
În pofida la toate acestea, serviciul Bunele Maniere provoacă cititorii bibliotecii Ovidius să se alăture acestei activități, care fie că le reamintește unele norme de comportament, fie că îi învață ceea ce nu i-a învățat familia, școala, societatea.
Ora de astăzi i-a informat pe micii cititori cu formele de salut, pe care aceștia le-au notat pe șirul de mâinuțe primite, mâinuțe care așteptau pe partea opusă sinonimele lexemului salut.
Copiii au primit cu mare satisfacție provocarea de-a enumera formele de salut cunoscute în alte limbi, precum „Bonjour”, „Hello”, „Ciao” și altele.
Deși salutul e vechi de când lumea, după cum și au replicat unii din cei prezenți, totuși formele de salut au un specific aparte, atunci când sunt reprezentate prin gesturi și mimică, fapt înțeles de copii în momentul jocului dramatic când copiii au simulat mai multe tipuri de salut, recurgând la prezentarea formelor prin mimică, gesturi și pantomimică.
Dialogul produs de copii din cinci replici, având la bază tema prieteniei, a reliefat din nou formele de salut.
Însă să cunoști formele e puțin, căci o importanță aparte le au regulile de implementare a acestora în dependență de situație și de oamenii pe care îi saluți.
Moderatorul serviciului a recitat un șir de poezii care conțineau formele de salut, pentru a fi decodificat tipul salutului, după care au urmat un șir de precizări, cum că există salut de cultură, dominant, colegial etc.
Situațiile-problemă „Cine salută primul” au trezit semn de întrebare în mintea celor prezenți, care au oferit răspunsuri atât exacte, cât și cu unele dubii, care au fost mai apoi precizate de moderator.

Prin urmare, să ştii să saluţi este, într-adevăr, dovada că eşti bine crescut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu