Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

vineri, 10 octombrie 2014

Descoperă trecutul cu preotul-paroh Sergiu Curnic

Semne de carte și biblioteci


În seara zilei de 9 aprilie, Biblioteca „Ovidius” a organizat o întâlnire deosebită cu preotul Sergiu Curnic,  parohul Bisericii Medievale de Lemn din Chișinău. Întâlnirea a fost moderată de jurnalista radio Zinaida Izbaș. Tema de discuție - Biserica veche de lemn „Adormirea Maicei Domnului”, monument de istorie medievală din Chișinău.
Au participat la întâlnire  elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” și cei de la Colegiu de Construcții.
Părintele Sergiu a povestit istoria acestei biserici, construită la 1642 de ctitorii răzeși din satul  Hirișeni în curtea Mănăstirii Hârjauca. Pereții au fost ridicați din lemn de stejar, fără să foloseacă un cui de metal, cu acoperiș din șindrilă. La 1821, odată cu strămutarea vetrei Mănăstirii, biserica este demontată și transferată  de urmașii ctitorilor pe teritoriul satului  Hirișeni, unde servește creștinilor 7 ani. Odată cu construirea unei biserici noi din piatră, biserica de lemn rămâne a fi doar un locaș de cimitir. Abandonată de oameni, ea începe să degradeze. Peste 70 de ani acoperișul de șindrilă se prăbușește, împreună cu vechea clopotniță.
În primii ani ai secolului XXI, vizitând părăsita biserică și găsind-o într-un hal de nedescris, apelează la autoritățile de stat pentru a salva monumentul. Însă n-a fost auzit. Și atunci, apelează la persoane extrabugetare. În 2010 biserica este demontată și trasportată bârnă cu bârnă la Chișinău, pe teritoriul Muzeului Satului. Aici este montată din materiale originale 70 la sută, iar cele putrezite sunt înlocuite.  Acoperișul din șindrilă este făcut de meșterii din Bucovina. 26  icoane originale au fost restaurate de 4 pictori, iar alte 10 au fost înlocuite cu icoane noi. Icoane originale de la această biserică au fost găsite și în locașul din piatră, zidit în satul Hirișeni.
Pentru părintele Sergiu Curnic este a două biserică restabilită din ruini, prima fiind cea din Palanca, Călărași. El a povestit secretele de construire veche, aducând multe exemple. Or, învățăceii de la construcții ascultau cu răsuflarea întretăiată. Atât ei, cât și cei de la Mihai Viteazul au promis în cel mai apropiat timp să viziteze biserica. Iar părintele a acceptat cu drag să le arată metodele de construcție la fața locului.
La 24 noiembrie 2011 Biserica de Lemn „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințită la Chișinău. De atunci ușile ei sunt deschise pentru enoriași și oaspeți de pretutindeni care pot să asiste la slujbele ordinare: Vecernea, Utrenia, Sfânta Liturghie, Cununie, Botez și altele.
Preotul Sergiu Curnic a invitat tinerii să vină la slujbile Bisericii de Lemn „Adormirea Maicii Domnului”, să întreprindă excursii la acest monument medieval, de care, prin străduința unor creștini cu dragoste și frică de Dumnezeu, avem astăzi parte la Chișinău.  

Cum să ajungem la Biserica Medievală de Lemn.