Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 19 martie 2014

Dumitru Matcovschi, om al cetății de cuvinte

 La 18 Martie, Biblioteca Ovidius”, în colaborare  cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, a organizat Conferința Literară ”Dumitru Matcovschi - Poet și Om al cetății de cuvinte”, activitate programată în șirul de manifestări dedicate Anului Dumitru Matcovschi. Conferința a fost moderată de Liuba Arion, specialist principal la Direcția Generală  Educație, Tineret și Sport. Doamna Arion a vorbit despre Anul Matcovschi și despre Concursul național ”La izvoarele înțelepciunii”, prezentând învingătorii etapei locale. -. Un grup de elevi de la Liceul alolingv ”Titu Maiorescu” din sectorul Centru, conduși de profesoara de limbă și literatură română dna Aurelia Bârcă, au prezentat un recital de poezie selectată din opera ilustrului poet, au interpretat cântece pe versurile lui Dumitru Matcovschi. Acest recital a fost ca o declarație de dragoste față de maes
 Doctorul conferențiar de la USM, Adriana Cazacu a abordat tema Univesul liric în opera lui Matcovschi, constatând că asemeni lui Grigore Vieru, și Matcovschi este ”poetul unei cărți” și acea carte este considerată ”Marele confesiuni”, prefațată de scriitorul român Teodor Codreanu. Criticul l-a numit pe poet ”un Don Quijote, doar că fără Scutier”. Dna Cazacu a vorbit despre debutul în literatură (cartea ”Maci în rouă”) la 24 de ani, precedat de un alt debut, cel din jurnalistică. Anul 1989, a fost unul de răscruce în activitatea sa. După un accident ( se presupune că a fost unul premeditat) din 17 mai, după care a stat în comă mai bine de jumătate de an, este editată cartea de sinteză ”Soarele mare”. Însă, când își revine, poetul este cu totul altul. Înrăit parcă pe toată lumea, este mereu revoltat, critică Uniunea Scriitorilor, Academia de Științe, Conducerea țării. Devine poet al cetății, un militant și un răzvrătit incomod. Poetul se consideră nedreptățit, neapreciat la justa valoare. Dna Cazacu însă declară că nu era chiar așa. Poetul avea priză la public, i s-a conferit titlul de Scriitor al Poporului, este decorat cu Ordinul Republicii, iar președintele României Îi conferă titlul de cavaler al Crucei României. Devine academician. El era omul dispoziției. Închis în lumea lui, la care nu avea acces oricare.
Doctor conferențiar Victoria Fonari a vorbit despre legăturile sale cu Biblioteca Ovidiu (cum o numește ea). Cât despre Matcovschi, spune că a fost numit ”Scriitor total. Dna Fonari a abordat o problemă actuală. Deseori, ea întâlnește pe bloguri și pagini de socializare, gafe inpardonabile comise de tineri. Ei atribue textele cântecelor semnate de Matcovschi altor poeți. Bunăoară, textul la cântecul ”Sărut femeie mâna ta” scriu că autor este, ba Grigore Vieru, ba compozitorul Ion Aldea-Teodorovici. Dna Fonari s-a adresat către tineri să fie mai atenți cu valorile naționale și unde întâlnesc pe net asemenea gafe, să facă comentariile necesare. Ea a mai analizat unele lucrări, a remarcat frumusețea lor (Alină-mă frunză de nuc / te rog mă alină...). Victoria Fonari l-a comparat pe Matcovschi ca și pe Vieru cu o candelă pentru neam. În încheiere, fiind și ea poetă, a citit versul ”Nu mă lași” dintr-o cărțulie minusculă editată la Galați.

Spre final, dna Arion a vorbit despre dramaturgul Matcovschi. Apoi a trecut la Concursul ”La izvoarele înțelepciunii”, anunțând că următoarea etapă, cea municipală, este în scris și va conține tematica vieții și activității lui Dumitru Matcovschi.
Directoarea biliotecii Liuba Ciobanu a mulțumit participanților la conferință. Celor prezenți le-a împărțit epigramele lui Ion Borș ”Dumitru Matcovschi. Coborâtor din dor”, iar doamnelor care au susținut prelegeri - câte un buchet de flori. 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu