Titlu

în dialog cu comunitatea

BIBLIOTECA OVIDIUS ÎŢI OFERĂ CE ARE MAI BUN: INFORMAŢIE UTILĂ, CELE MAI ATRACTIVE SPAŢII, BIBLIOTECARI CALIFICAŢI
VINO ŞI TE VEI CONVINGE!


Menu

miercuri, 20 noiembrie 2013

Nicolae Rusu. Biobibliografie - o nouă realizare tipografică a Bibliotecii Municipale ”B. P. Hasdeu”.


        ”Nicolae Rusu. Biobibliografie” este o ediţie alcătuită de Liuba Ciobanu (director la Biblioteca Publică ”Ovidius”) şi Elena Butucel (vice-director la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”). Ediţia a fost îngrijită de doctorul conferenţiar universitar Lidia Kulikovski, în lectura lui Vlad Pohilă. A mai contribuit la alcătuirea biobibliografiei bibliotecarele de la Filiala ”Ovidius” Viorica Moraru și Victoaria Cebanu. Redactarea bibliografică este de  Margareta Cebotari (bibliotecar principal Filiala ”Onisifor Ghibu”), machetarea și coperta este realizată de Valeriu Rusnac. Biobibliografia a apărut cu un tiraj de 100 exemplare și  a fost imprimată la Tipografia ”Foxtrot”.
        ”Nicolae Rusu. Biobibliografie” conţine reflectarea activităţii literare şi de publicistică a scriitorului (682 surse bibliografice). Inedite pentru cititori  sunt Confesiunile  autorului despre viaţa şi activitatea prozatorului, care precedă studiul introductiv semnat de cunoscutul critic român  Theodor Codreanu, urmat de cronica lui Vlad Zbârciog despre proza lui Nicolae Rusu, și  un interviu acordat Mirelei Corina Chindea de la revista ”Vatra Veche” din Târgu-Mureş. De asemenea a fost inclusă parabola ”Fericire de cobai” semnată de autor, critică literară publicată în diferite ediţii periodice. A fost inclus și cutremurătorul Răvaş din salonul 4 Institutul de Chirurgie „Vişnevski”, Moscova (Către scriitorul Vasile Romanciuc) care va ajuta cititorul să înţeleagă mai bine sufletul rănit de inumana atitudine a unor oameni şi împrejurări dramatice. Devine mai clară  dorinţa arzătoare a autorului de a reveni în rândul celor mai interesanţi prozatori din generaţia sa, ceea ce  i-a  reuşit, de fapt, conform aprecierilor date de specialiştii din domeniu. Tabelul cronologic conturează profilul polivalent al abilităţilor scriitorului, care a reuşit să îmbine armonios arta scrisului cu activitatea în cadrul Consiliului Fondului Literar Internaţional (FLI), fondator al Centrului PEN din R. Moldova, filială a Centrului PEN Internaţional cu sediul la Londra, Consiliului de administrare al Asociaţiei ”Drepturi de Autor şi Conexe”, ş.a.
            În compartimentul Referiri la viaţa şi activitatea literară sunt reflectate momente din biografia autorului, interviuri, răspunsuri la anchete acordate de scriitor diverselor publicaţii, aprecieri ale activităţii sale literare.  
Criteriul de aranjare a materialului este direct cronologic, iar în cadrul anului descrierile sunt ordonate în mod alfabetic.
Descrierea bibliografică a cărţilor şi cea analitică din culegerile colective este realizată în conformitate cu standardele naţionale referitoare la informare şi documentare.
            Va facilita utilizarea lucrării un set de Indexuri auxiliare:  Index alfabetic de titluri (proză), Index alfabetic de nume, Index al publicaţiilor periodice bibliografiate.
            Biobibliografia Nicolae Rusu este destinată tuturor celor interesaţi de a studia mai profund opera şi activitatea scriitorului Nicolae Rusu şi celor pasionaţi de creaţia lui.
Editarea acestei publicații constituie o nouă realizare de cercetare științifică a colectivului Filialei ”Ovidius” și a colegilor noştri de la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” fapt ce îi felicităm
 

Un comentariu: